Tekst: Tessa Zadelhof Beeld: Wonderworks
Over digitaal geletterd zijn in combinatie met het bereiken van een bepaalde leeftijd bestaan nogal wat misverstanden. Ergens begin deze eeuw kwam Marc Prensky met de theorie van de digital natives en digital immigrants. De kern van de theorie van Prensky gaat erover dat er een verschil is tussen mensen die voor en mensen die na 1990 zijn geboren. Ben je na 1990 geboren dat ben je een digital native. Je groeit op met computers en technologie en daarom zijn deze zeer vertrouwd voor jou. Ben je van voor 1990, zoals ik, dan ben je een digital immigrant en gaat het soms wat lastiger om je bepaalde technologie eigen te maken.
Inmiddels is de theorie van Prensky gelukkig alweer aardig genuanceerd. Hij zou wat te simplistisch gesteld zijn en er is onderzoek naar neuroplasticiteit van de hersenen dat het idee ondersteunt dat de hersenen zich aan kunnen passen aan werken met nieuwe technologie, ook als je een bouwjaar van voor 1990 hebt.
In het onderwijs hoor ik ook nog regelmatig aannames dat het voor kinderen heel makkelijk is, die groeien er namelijk mee op. En dat het voor oudere collega’s niet te doen is om met al die nieuwe software op school te leren werken.
Ik geloof daar niet in. Ik heb oudere collega’s die enorm digitaal vaardig zijn. Onze bovenschool ICT-er Mieke is onlangs met pensioen gegaan maar ik ken weinig mensen die meer weten over de technische kant van ICT in het onderwijs dan Mieke. En daar tegenover gaven mijn leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 in de laatste tevredenheidspeiling aan dat ze meer les wilden krijgen over het werken met de Chromebooks en wat je online wel of niet moet doen (mediawijsheid). Dat gaat dus echt niet vanzelf, daar hebben ze ons en hun ouders echt bij nodig.
Waar zit het dan wel in? Ik denk dat oudere collega’s eerder bang zijn om iets fout te doen en daardoor wat terughoudender zijn. Helaas komen er ook nog steeds nieuwe collega’s vers van de pabo die in mijn ogen onvoldoende digitaal geletterd zijn (het is vaak nog een keuzevak of minor). Misschien gaat daar eindelijk iets aan veranderen met de nieuwe kerndoelen in aantocht. Onze leerlingen verdienen goede begeleiding bij het digitaal vaardig worden. De leeftijd van die begeleiders speelt daarbij naar mijn idee maar een kleine rol. De hoofdrol is voor betrokkenheid.